S-a aflat: cum își cheltuie românii banii de pe cardurile de credit. Unii păstrează cardul ca pe bibelou

de: Mădălina Bahrim
02 11. 2021

Cele mai recente sondaje scot la iveală care este comportamentul românilor care au carduri de credit emise de băncile din țara noastră. În mod surprinzător, mulți dintre ei nici măcar nu folosesc cardurile, ci le păstrează pentru „zile negre”.

Conform datelor obținute în urma unui sondaj realizat Finzoom pentru CEC Bank, în rândul utilizatorilor de internet din România, se pare că unul din patru români care deţin un card de credit păstrează constant suma disponibilă intactă (24%) sau acoperă integral sumele utilizate în fiecare lună (36%).

Sumele cheltuite lunar de pe cardul de credit sunt în medie între 300 şi 1.000 de lei, pentru 37% dintre cei participanţii la sondaj, în timp ce 24% cheltuie sub 300 de lei. Sume de 1.000 – 2.500 lei cheltuie lunar 18% dintre respondenţi.

Românii manevrează cardurile de credit ca pe mari obiecte de valoare

Atunci când vine vorba de a cheltui bani de pe cardurile de credit, românii dau dovadă de foarte multă prudență și se comportă cu acestea ca și cum reprezintă obiecte de mare valoare, de care trebuie să aibă foarte multă grijă.

Românii se dovedesc a fi foarte chibzuiți atunci când cheltuiesc fondurile de pe cardurile de credit și se abțin de la a face achiziții costisitoare și care nu se dovedesc a fi de un real folos pentru ei sau ceilalți membri ai familiei.

Chiar şi în situaţiile când există sume neacoperite, o bună parte dintre respondenţi (45%) au doar solduri mici, de sub 2.500 lei, mai arată rezultatele sondajului respectiv.

Conform analizei de piață, cei mai mulți dintre utilizatorii acestor carduri au identificat avantajele cardului de credit şi ştiu să-l folosească, astfel încât să nu plătească costuri suplimentare. Acest lucru denota faptul că utilizatorul român de carduri de credit a dobândit un nivel de educație financiară și nu folosește instrumente financiare fără să le cunoască implicațiile reale.

Potrivit rezultatelor sondajului, se pare că numai 11% dintre respondenţi susţin că folosesc cardul de credit pentru retrageri de numerar, operaţiuni pentru care cele mai multe bănci percep dobânzi mai mari decât pentru plăţile la comercianţi. Procentul este, însă, unul foarte mic, semn că majoritatea utilizatorilor folosesc cardurile de credit astfel încât să nu fie taxați inutil.

În schimb, 33% dintre respondenți susțin că au ales sistemul de plată în rate fără dobândă.

Întrebați, în cele din urmă, care e motivul principal pentru care au dorit să li se emită carduri de credit, cei mai mulți dintre români se declară încântați de faptul că pot face achiziții acum pe care le pot, însă, achita în timp. 29% dintre respondeți au avut ca motivație acest fapt, pentru a-și lua un card de credit.

De asemenea, 20% dintre respondeți au spus că i-a încântat accesul rapid la bani.